De boomgaard van Maison Mirathons met o.a. Mirabellen

Voor eigen gebruik en voor de maaltijden die we serveren aan gasten, beschikt Mirathons over een boomgaard. Of eigenlijk diverse boomgaarden, want we hebben er één met ongeveer 15 hoogstam fruitbomen op een volledig eigen omheinde plek, maar ook hoogstam appel- en perenbomen in het weiland, en een veldje met hoogstam-kwetsen (pruimen) naast de moestuin...

Hoogstam fruitbomen passen prima bij het landschap en groeien uit tot prachtige, krachtige bomen. We hebben er intussen in totaal al twintig geplant.

Mirabellen - Mirathons

Acht van de hoogstam-fruitbomen zijn mirabellen-bomen. Dat is echt een boom uit deze streek en de naam Mirathons heeft daar alles mee te maken.

De mirabelle is een pruimensoort die vooral wordt geproduceerd in onze regio Lorraine. Met ongeveer 15 000 ton mirabellen per jaar verzorgt Lorraine ongeveer 70 tot 80% van de wereld-productie. De naam is afkomstig van het Latijn "mirabilis", wat « mooi om te zien » betekent. Oorspronkelijk komt de vrucht uit China. Het is een kleine ronde pruim, zoet en smaakvol, met veel suiker, en met een typische goud-gele kleur. Soms zit er over de schil een licht was-achtig laagje dat de pruim mooi laat glanzen als je het oppoetst. Het oogstseizoen van de mirabellen is maar kort, enkele weken, vanaf ongeveer half augustus tot medio september. Een hoogstam-mirabellenboom kan wel tot 100 kg fruit produceren, en we hebben er nu tien, dus je kunt wel nagaan hoeveel jam en mirabellentaarten eraan komen :-)

Er zijn twee hoofdvariëteiten van mirabellen: de mirabelle van Metz en de mirabelle van Nancy.

Mirabelle de MetzDe Mirabelle van Metz

De mirabelle van Metz is wat kleiner en zoeter dan de Nancy, heeft een dunne schil en is geel-oranje van kleur, met wat rode nuances. De Metz-mirabelle is wat vroeger met de oogst: in augustus. De mirabelle van Nancy is wat groter, meer geel van kleur, met karakteristieke rode spikkels, en de schil is wat dikker en steviger. De mirabelle van Metz wordt, met het hoge suiker-gehalte, meer gebruikt voor confiture/jam. Het versfruit dat je koopt op markten is meestal de Nancy-variant. Het suiker-gehalte kan oplopen tot 17gr/100gr. De mirabelle levert ons oplosbare vezels in de vorm van pectine, en veel mineralen en sporen-elementen zoals kalium, calcium, ijzer, fosfor, magnesium en koper, en ook vitamine C en provitamine A (ofwel beta-caroteen).

Mirabelle de NancyDe Mirabelle van Nancy

Boomgaard van Mirathons

Overzichtsfoto van de boomgaard van Maison Mirathons

boomgaard in weiland Mirathons

In de winter van 2017 zijn in het weiland van Mirathons zes hoogstam appel- en perenbomen geplant.

Kwetsen-bomen

Vier hoogstam kwetsen-bomen naast de moestuin van Mirathons

Kwetsenbomen en moestuin

Vier hoogstam kwetsen-bomen naast de moestuin van Mirathons